fbpx
 • Bor és étel: a tokaji édesborokról

  Egyszer, régen, amikor még nagyon más világ volt és még a Bortársaság is rendszeresen járta a borvidékeket, hozzánk is betértek. A kóstolón előkerültek az aktuális és a még csak tervben lévő boraink is, majd szépen sorban alkalomhoz, ételhet kötöttük őket: mit mikor, és esetleg mihez innánk.

  Sajnálatos módon a tokaji aszúval kapcsolatosan még mindig a leggyakoribb vélekedés, hogy desszert mellé jó lesz. Ehhez első körben mi magunk csak annyit tennénk hozzá: hogy akkor már inkább desszert helyett. Második körben pedig azt ajánljuk, hogy érdemes egy kicsit kitágítani a horizontot és megvizsgálni, mi minden mellé passzolhat még igazán (no persze azon kívül, hogy szerintünk magában is fenomenális élményt kínál). Sok sommelier és hozzáértő például esküszik a kéksajtokkal való szerelemre, mi viszont még ennél is tovább megyünk: ázsiai, kínai-thai fúziós ételek mellé is szívesen próbálgatjuk.

  Az ázsiai ételek közös jellemzője, hogy egyaránt édesek és savanyúak, fűszeresek és csípősek. A bor-étel párosítás egyik alapköve, hogy a bor soha nem lehet hangsúlyosabb, mint a tányérunkon lévő étel, hanem harmonizáljon vele. Ha az ételünk édes, akkor a bor legyen még édesebb, ha savanyú, akkor savasabb; a fűszerességet, csípősséget pedig foglalja szépen kontúrba. Így, ha belegondolunk, egy savgazdag, maradékcukros, sokrétű, csupa botritiszes szőlőből készült tétel, vagyis az aszú, akár tökéletes kísérője is lehet ázsiai ihletettségű ételeinknek. Akinek van otthon egy palack aszúja, bátran tegyen vele próbát – nem fogja megbánni!

  Alternatívaként pedig érdemes akár a Késői szüret borunkkal is próbálkozni, amely karakterileg az aszúhoz közelít, ugyanakkor az eljárás miatt jóval barátságosabb áron tudjuk kínálni. Ráadásul jelenleg a Húsvéti ajánlatunk keretében 20%-os kedvezménnyel szerezhető be.

 • Pohárfétis, úri hóbort vagy józan ész?

  Pár évvel ezelőtt belépett a tokaji termelők életébe a furmint pohár. Azaz: egy olyan pohár, amelyet speciálisan a furminthoz terveztek, és amely mint olyan, leginkább képes közvetíteni az egyedi terroirt és a fajta jellemzőit. A pohár marketingje jól sikerült, hiszen mindazok, akik hozzánk betérnek, sokszor keresik nálunk is és meglepődnek, hogy nem abban szervírozzuk a borkóstolót.

  Nos, a helyzet az, hogy a borászatnál csupán pár darab van belőle, ezeket is mintába kaptuk, vagy valaki ott felejtette, nem is igazán emlékszünk már rá. Annak az oka, amiért hanyagoljuk pedig roppant egyszerű: meglehet, a furmint pohár tökéletesen közvetíti a furmintság minden velejáróját, azonban a hárslevelű vagy az édes borok, esetleg a pezsgőnk már nem szól belőle olyan szépen.

  Hóbort lenne a pohár, vagy sznobizmus? Talán, gimnazista fejjel, még tökéletesen megfelelt akár a fogmosópohár is egy-egy lopott kortynak, egyetemistaként pedig még üvegből is kitűnően csúszott – persze ezt ma már mindenki leginkább letagadja –, a bor milyenségének azonban kifejezetten jót tesz, ha a pohár vonalai, kialakítása nem egységes, hanem aszerint, hogy milyen vastagságú az üveg, mekkora a szája, hol törik meg az oldalán, keskeny-e vagy dundi; sok egyedi darab készül belőle. Nem hiszik? Minden bizonnyal a legtöbb háztartásban akad több pohárszett is, vagy pár kallódó, egyedi fesztiváldarab, amelyet soha nem használunk, csak az emlékek miatt nem szeretnénk megválni tőle. Nos, próbálják ki, töltsék szét ugyanazt a palack bort, és illatolják, kóstolgassák, bátrabbak akár szembecsukva is és ne restellkedjenek a fesztiválpoharat kikiáltani győztesnek. Ugye, hogy nem mindegy?

  Valahogy így, hasonló kísérletezésekben jutottunk el mi is egy egységes megoldáshoz, amelyben a teljes borkóstoló élvezhető. A mi választásunk egy alap Riedel kóstolópohárra (Veritas Champagne) esett, amely nem vesz el egyik borunk karakteréből sem; tökéletesen közvetíti a furmint szikárságát, a hárslevelű bársonyosságát, a botritiszes gyümölcsséget, a pezsgő buborékjait és az idősebb tételeink érleltségét.

 • Így telt: 2020. október

  Ha röviden szeretnénk megfogalmazni: hétfő délután elkezdett esni és egy hónapig esett. Nagyjából ilyen borús fellegek, mint a képen, uralták az eget Erdőbénye felett.

  Öröm az ürömben, hogy mi viszont hétfő délelőttig leszedtünk minden száraznak való szőlőt, úgyhogy csendben erjed már a furmint és a hárslevelű a pincében. Nem sok, mert a kíméletes növényvédelemben azért van helye a betegségnek is: feketerothadás tizedelte meg a tőkéinket. Abból, ami megmaradt viszont szép bort fogunk tudni készíteni. Optimistán tekintve a dolgokat: tulajdonképpen még jó is, hogy így történt, az idei évben nem mi vagyunk az egyedüliek, akiknek nem sikerült az összes már lepalackozott bort eladniuk. A természet pedig egyensúlyra törekszik.

  Hagytunk is fent fürtöket, mert az eső jót is jelent: Tokaj-Hegyalján meghozza a szürkerothadást, amely ellentétben a névrokonával, nálunk a botritiszes szőlőszemekért felelős, amiből pedig aszú vagy szamorodni készülhet. Persze a megfelelő napsütéses órák száma mellett, de még bizakodunk, itt fenn:

  a Meszes legfelső szegletében még talán lesz szerencsénk aszúszemeket szüretelni.


  A 23-i hosszú hétvégén is úgy esett, hogy eléggé lógott az eső lába, de ha már meghirdettük, hát megtartottuk: ismét kinyitottuk a pinceajtót és két napon keresztül jöhettetek szabadon kóstolni. Mindamellett, hogy sok új emberrel is megismerkedtünk, külön örömet jelentett pár visszatérő arc: köszönjük szépen, hogy így kitartotok mellettünk! Lenyűgöző, hogy sokan csak miattunk keltetek útra… A borkóstoló mellé ezúttal egy kis gasztró is társult: Ádám egy éve is hivatalosan vadászik, úgyhogy őzből és szarvasból készült pörköltet kínáltunk a furmintok mellé. Úgy tűnt, hogy jó párosítás kerekedett ki belőle, nem sok maradt meg!

  Füli nem annyira a borokért, inkább a szarvaspörköltért volt oda.

  Megszerettük a nyitott pince napokat: jó dolog, hogy első kézből kapunk visszajelzést a munkánkra, mindarra, amit mi képviselünk. És jó, hogy ilyenkor tudunk egy kicsit szomszédolni is: ezúttal a Vayi Borászat és a Préselő Vendégház látogatott el hozzánk egy kicsit nálunk is kóstolni, mi pedig a ProVinumhoz, Gál Robihoz sétáltunk át egy koccintásra.

  Kíváncsian várjuk mit hoz számunkra a november.

 • Piknik az udvarban vol. 2 és egyéb bardonságok

  Ha már az élet úgy hozta, hogy hosszú hétvégére esik az augusztus 20, így mi is kinyitjuk a kapukat ismét: három napon keresztül kóstolgathatjátok szortimentünk tételeit oda s vissza.

  Amink van: jó levegő, madárcsiripelés, nyugalom, halk zene, pokróc, plédek, padok, tisztára mosott poharak és borok. Furmint és hárs, ezek minden variációban: külön-külön vagy házasítva, csendesen vagy pezsgőn, szárazon vagy édesen.

  Az anyagiak: nálunk 5 ezerbe kerül egy borkóstoló, amiért legalább hat tételt, köztük aszút is mutatunk.

  Borok pinceáron:
  Meszes Furmint 2018: 3.000,-
  Hárslevelű 2017: 3.000,-
  Hárslevelű 2015: 2.500,-
  Alpha 2012: 3.500,-
  Alpha 2018: 5.000,-
  Késői szüret 2013: 4.000,-
  Aszú 2013: 10.000,-

  Ezeket poharazzuk is (ha valakinek esetleg nem szimpatikus a borkóstolós verzió)

  Amire még számítani lehet:
  Gasztrót ezúttal is a Kúria Bisztró biztosít, a tőlünk megszokott rendkívüli módon: a borkóstolónkat megtámogatandó kemencében sült absztrakt alakzatú pizzát szívesen hoznak házhoz. A kóstoló előtt vagy után – esetleg közben – pedig pazar menükínálatukból lehet szemezgetni. Múltkor is így csináltuk, szerettétek, szerettük.

  Vendégborászatként hívtunk egy új egri arcot: a Rege Birtok, illetve az Ádámék koprodukció tételei is kóstolhatóak lesznek szombaton.

  A Bor, mámor, Bénye ideje alatt tesztjelleggel meghirdettünk dűlőtúrákat, aminek nagy sikere volt, úgyhogy most is lehet ilyesmivel is élni. A terepjáróba 4 ember fér el, akit érdekel a lehetőség, hívjon (+36302140323) vagy írjon (bardonbor@gmail.com) és megbeszéljük a részleteket.

  És még egy újdonság: kártyás fizetési lehetőség is van már nálunk.

 • Bor, mámor, Bardon

  Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a népszerű rendezvény, a Bor, mámor, Bénye idén! Összeraktuk a programot, lássuk, mire számíthattok, ha felénk jártok.

  GASZTRO augusztus 14-16:
  A Leves: reggeli – ebéd – vacsora
  mellettük: a Jam Étterem & Jam Kávézó gondoskodik a kávékról és süteményekről. Tavalyról már ismerősek lehetnek, a minőségben nem lesz hiba.
  MENÜ:
  reggeli mindhárom nap 8-tól: szendvicsek rántottával, BBQ oldalassal, rozé kacsamellel vagy zempléni gomolyával
  főétkezések: tacovariációk (vega, marhahúsos, kacsás), hideg barackleves áfonyával
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  PROGRAMOK
  Augusztus 13. CSÜTÖRTÖK, úgyn. 0. nap
  Közös kóstoltatás és chill a Budaházy-Fekete Kúria Borászat udvarán

  Augusztus 14. PÉNTEK
  Egész nap: pingpong, kecskesimogató
  15-16 óra: dűlőtúra egy palack borral a Meszesbe*
  21-23 óráig: Dynamite Dudes koncert

  Augusztus 15. SZOMBAT
  Egész nap: pingpong, kecskesimogató
  11-12 óra: dűlőtúra egy palack borral a Meszesbe*
  15-16 óra: ajtódísz vagy asztali dísz készítése a Mákszemmel, gyerek + felnőtt. A program regisztrációhoz kötött **
  16-17 óra: dűlőtúra egy palack borral a Meszesbe* – BETELT
  19-20 óra: naplementés dűlőtúra egy palack borral a Meszesbe* – BETELT

  Augusztus 16. VASÁRNAP
  borvásárlási + borkóstolási lehetőség*
  A dűlőtúrára alapvetően egy 4+1 személyes terepjáróval mennénk; egy dűlőtúra ára: 5.000 Ft / alkalom, függetlenül attól, hányan jelentkeznek.**
  A program díja: 3.000 / szülő + gyerek. Mivel ragasztópisztoly szükséges a dísz készítéséhez, így inkább nagyobb gyerekek számára javasoljuk.Regisztrálni: messengeren vagy bardonbor@gmail.com emai címen lehet. Minden regisztrációt visszaigazolunk, ha nem teszünk ilyet, akkor nem kaptuk meg.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Kutya- és bababarát hely vagyunk. Azaz a kutyádat nálunk nyugodtan szabadon engedheted, megitatjuk, figyelünk rá (ha nem éppen bort töltünk). Kisbabások keressetek minket és mutatjuk, hol tudjátok nyugodt környezetben tisztába tenni, vagy megetetni a babát.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Borok, ha palackkal kéred:

  Meszes Furmint 2018: 3.000,-
  Hárslevelű 2017: 3.000,-
  Hárslevelű 2015: 2.500,-
  Alpha 2012: 3.500,-
  Alpha 2018: 5.000,-
  Késői szüret 2013: 4.000,-
  Aszú 2013: 10.000,-

  Fotó: Gastro Turismo

Elmúltam 18 éves