fbpx
 • Piknik az udvarban vol.7 – Special Edition

  Októberben valószínűleg idén utoljára ülünk össze egy kis piknikezésre az udvarban, amelyben a HelloBénye kezdeményezéséhez csatlakozva most nálunk is egy gombáé a főszerep, a neve botritisz.
  Ezen apropóból összeállítottunk egy kis kóstolósort az édes borok rajongóinak, vagy éppen azoknak, akik még csak ismerkednek a fajtával:
  » Késői szüret 2013 + Aszú 2013 + Aszú 2017 kóstolósor* = 2.900 Ft / fő
  Az igazán lelkes vendégeknek pedig még talán a szamorodninkat is megmutatjuk!
  Amivel készülünk még:
  » Borkóstoló lehetőség:
  Pohárral: 500-3000 Ft / dl vagy
  Alap vagy ismerkedős sor: 2000 Ft (3 tétel: pezsgő, furmint, hárslevelű)
  Teljes kóstolósor: 5.000 Ft (6 tételből álló kóstolósor, amelyben aszú is szerepel)
  » Borok pinceáron helyben fogyasztásra vagy elvitelre:
  Pezsgő: 7.500,-
  Meszes Furmint 2018: 3.000,-
  Hárslevelű 2017: 3.000,-
  Hárslevelű 2015: 2.500,-
  Alpha 2012: 5.000,-
  Alpha 2018: 5.000,-
  Omega 2012: 5.000,-
  Késői szüret 2013: 4.000,-
  Aszú 2013: 10.000,-
  Várunk mindenkit sok szeretettel, Bori és Ádám
  *Fél decis mennyiségekre kalkulálva
 • Piknik az udvarban vol.4 és egyéb bardonságok

  Hát akkor kezdjük el végre ezt az évet! Idén először (de biztosan nem utoljára), a pünkösdi hétvégén szombaton és vasárnap (május 22-23) ismét nyitott pincével várjuk az Erdőbényén és a környéken kirándulókat.
  Amivel készülünk:
  » Borkóstoló lehetőség:
  Pohárral: 500-3000 Ft / dl vagy
  Alap vagy ismerkedős sor: 2000 Ft (3 tétel: pezsgő, furmint, hárslevelű)
  Teljes kóstolósor: 5.000 Ft (6 tételből álló kóstolósor, amelyben aszú is szerepel)
  » Melegétel! szarvaspörkölt 2.500 Ft / adag (pontos menü még egyeztetés alatt, de most úgy néz ki, hogy ez lesz)
  » Bejelentkezés alapján dűlőtúrára is van lehetőség:
  bardonbor@gmail.com vagy messenger üzeneten tudtok érdeklődni
  » Borok pinceáron helyben fogyasztásra vagy elvitelre:
  Pezsgő: 7.500,-
  Meszes Furmint 2018: 3.000,-
  Hárslevelű 2017: 3.000,-
  Hárslevelű 2015: 2.500,-
  Alpha 2012: 3.500,-
  Alpha 2018: 5.000,-
  Késői szüret 2013: 4.000,-
  Aszú 2013: 10.000,-
  Várunk mindenkit sok szeretettel, Bori és Ádám
 • Pünkösdi királyság

  Megkönnyítjük a tervezést: két új termékkel is bővítettük webshopunkat! Holnaptól nyithatnak a teraszok, így mi is optimisták vagyunk és készen állunk arra, hogy pünkösdkor ismét vendégeket fogadhassunk, így akár már a közeljövőben is felhasználhatóak lesznek vouchereink.

   

  A Bardon gépparkon tavaly tavasszal végeztünk egy kisebb ráncfelvarrást, így nyáron, a Bor, mámor, Bénye ideje alatt tesztjelleggel meghirdettünk néhány dűlőtúra időpontot. A célállomás a Meszes dűlő teteje, amely minden bizonnyal valami mélyben rejtőző erőforrás felett húzódik, mert felkapaszkodva a dűlő tetejébe mindig valami éteri nyugalom lesz rajtunk úrrá.

   

   

  Ha szerencsénk van, akár az errefelé fészkelő fekete gólyák kecsesen ívelő röptében is gyönyörködhetünk, vagy akár nyulat, őzet is megpillanthatunk. Nyár végén gazdag terméssel örvendeztetnek meg a vadon elnyúló szederbokrok, ősszel pedig a szőlő maga az, ami kényeztet bogyóival.

  Az első dűlőtúrákat nagyon szerettétek, viszont mivel sok embert nem tudtunk magunkkal vinni, elhatároztuk, hogy eseti jelleggel is tudtok időpontot foglalni nálunk. A dűlőtúrára szóló voucher itt váltható meg.

   

   

  Nagyon örülünk neki, amikor valaki időt szán ránk és nemcsak egy pohár borra tér be az udvarunkba, hanem egy teljes kóstolósort is megízlel. Hát még akkor, amikor visszatérő vendégeket köszönthetünk, akik újból kirendelik a teljes sort… Érdekes emberi történetek, barátságok szövődhetnek így, a beszélgetéskor pedig gyakran kerülnek elő akár féltve dédelgetett tételek is. Borkóstoló voucherünk szintén elérhető a webshopunkban, vedd meg most, használd fel amikor tetszik, akár már pünkösdkor is, mivel hogyha minden jó irányba halad továbbra is, a hosszú hétvégén ismét szélesre tárjuk a pinceajtót. Amennyiben így lesz, akkor pedig egy újabb meglepetéssel is készülünk…

   

  Fotó: Hungry Grape

   

   

 • Bor és étel: a tokaji édesborokról

  Egyszer, régen, amikor még nagyon más világ volt és még a Bortársaság is rendszeresen járta a borvidékeket, hozzánk is betértek. A kóstolón előkerültek az aktuális és a még csak tervben lévő boraink is, majd szépen sorban alkalomhoz, ételhet kötöttük őket: mit mikor, és esetleg mihez innánk.

  Sajnálatos módon a tokaji aszúval kapcsolatosan még mindig a leggyakoribb vélekedés, hogy desszert mellé jó lesz. Ehhez első körben mi magunk csak annyit tennénk hozzá: hogy akkor már inkább desszert helyett. Második körben pedig azt ajánljuk, hogy érdemes egy kicsit kitágítani a horizontot és megvizsgálni, mi minden mellé passzolhat még igazán (no persze azon kívül, hogy szerintünk magában is fenomenális élményt kínál). Sok sommelier és hozzáértő például esküszik a kéksajtokkal való szerelemre, mi viszont még ennél is tovább megyünk: ázsiai, kínai-thai fúziós ételek mellé is szívesen próbálgatjuk.

  Az ázsiai ételek közös jellemzője, hogy egyaránt édesek és savanyúak, fűszeresek és csípősek. A bor-étel párosítás egyik alapköve, hogy a bor soha nem lehet hangsúlyosabb, mint a tányérunkon lévő étel, hanem harmonizáljon vele. Ha az ételünk édes, akkor a bor legyen még édesebb, ha savanyú, akkor savasabb; a fűszerességet, csípősséget pedig foglalja szépen kontúrba. Így, ha belegondolunk, egy savgazdag, maradékcukros, sokrétű, csupa botritiszes szőlőből készült tétel, vagyis az aszú, akár tökéletes kísérője is lehet ázsiai ihletettségű ételeinknek. Akinek van otthon egy palack aszúja, bátran tegyen vele próbát – nem fogja megbánni!

  Alternatívaként pedig érdemes akár a Késői szüret borunkkal is próbálkozni, amely karakterileg az aszúhoz közelít, ugyanakkor az eljárás miatt jóval barátságosabb áron tudjuk kínálni. Ráadásul jelenleg a Húsvéti ajánlatunk keretében 20%-os kedvezménnyel szerezhető be.

 • Pohárfétis, úri hóbort vagy józan ész?

  Pár évvel ezelőtt belépett a tokaji termelők életébe a furmint pohár. Azaz: egy olyan pohár, amelyet speciálisan a furminthoz terveztek, és amely mint olyan, leginkább képes közvetíteni az egyedi terroirt és a fajta jellemzőit. A pohár marketingje jól sikerült, hiszen mindazok, akik hozzánk betérnek, sokszor keresik nálunk is és meglepődnek, hogy nem abban szervírozzuk a borkóstolót.

  Nos, a helyzet az, hogy a borászatnál csupán pár darab van belőle, ezeket is mintába kaptuk, vagy valaki ott felejtette, nem is igazán emlékszünk már rá. Annak az oka, amiért hanyagoljuk pedig roppant egyszerű: meglehet, a furmint pohár tökéletesen közvetíti a furmintság minden velejáróját, azonban a hárslevelű vagy az édes borok, esetleg a pezsgőnk már nem szól belőle olyan szépen.

  Hóbort lenne a pohár, vagy sznobizmus? Talán, gimnazista fejjel, még tökéletesen megfelelt akár a fogmosópohár is egy-egy lopott kortynak, egyetemistaként pedig még üvegből is kitűnően csúszott – persze ezt ma már mindenki leginkább letagadja –, a bor milyenségének azonban kifejezetten jót tesz, ha a pohár vonalai, kialakítása nem egységes, hanem aszerint, hogy milyen vastagságú az üveg, mekkora a szája, hol törik meg az oldalán, keskeny-e vagy dundi; sok egyedi darab készül belőle. Nem hiszik? Minden bizonnyal a legtöbb háztartásban akad több pohárszett is, vagy pár kallódó, egyedi fesztiváldarab, amelyet soha nem használunk, csak az emlékek miatt nem szeretnénk megválni tőle. Nos, próbálják ki, töltsék szét ugyanazt a palack bort, és illatolják, kóstolgassák, bátrabbak akár szembecsukva is és ne restellkedjenek a fesztiválpoharat kikiáltani győztesnek. Ugye, hogy nem mindegy?

  Valahogy így, hasonló kísérletezésekben jutottunk el mi is egy egységes megoldáshoz, amelyben a teljes borkóstoló élvezhető. A mi választásunk egy alap Riedel kóstolópohárra (Veritas Champagne) esett, amely nem vesz el egyik borunk karakteréből sem; tökéletesen közvetíti a furmint szikárságát, a hárslevelű bársonyosságát, a botritiszes gyümölcsséget, a pezsgő buborékjait és az idősebb tételeink érleltségét.

Elmúltam 18 éves